Säg hej, det motverkar den farliga ensamheten!

Ofrivillig ensamhet är farligt

Den ofrivilliga ensamheten är farlig eftersom människan är utvecklad för att tillhöra en flock som är beroende av varandra. När vi blir ofrivilligt ensamma slår ett varningssystem till i hjärnan som gör att stresshormon i kroppen skjuter i höjden. Det i sin tur ger högt blodtryck och risk för sjukdomar som hjärtinfarkt, demens, stroke och kan ge upphov till depression.
Sentida forskning har visat att det går snabbt för hjärnan att börja larma, man behöver alltså inte vara ofrivilligt ensam så länge innan varningssystemet ställer till det i kroppen.

Det är inte farligt att vara ensam

Forskare kommit fram till att det är inte själva ensamheten som är farlig, det är känslan av att vara ensam, att man inte blir sedd och lyssnad på. Ensamhet kan man i högsta grad känna både när man är på en arbetsplats eller i ett privat sammanhang tillsammans med andra människor.

Säg hej!

Vi kan hjälpa varandra genom att lyssna på en annan människa. Något så enkelt som att lyssna och ställa en följdfråga kan minska känslan av ensamhet och hjälpa till att stänga av larmet i hjärnan. På arbetsplatsen borde det vara en självklarhet att hälsa på dina kollegor på morgonen och när du har tid kan du stanna till och ställa en fråga. På möten ser ni till att alla får möjlighet att prata och att ni lyssnar utan att avbryta.

Vips, alla får känna sig sedda och lyssnade på och tillsammans motverkar ni den farliga ofrivilliga ensamheten.

Källa: American College of Cardiology

sv_SESwedish
Rulla till toppen