Fysiskt och mentalt

Vi vet att stillasittande påverkar kroppen fysiskt, det långa, konstanta stillasittandet är i längden farligt för hjärtat och kan göra att man lättare får hjärt- och kärlsjukdomar.
Men nu har ett forskartema på Iowa State University konstaterat att man också mår sämre mentalt av att sitta still.

3.000 deltagare

Forskarteamet började redan i början av pandemin ställa frågor till 3.000 deltagare, utspridda i alla stater i USA, om hur mycket de rörde på sig och hur de mådde mentalt. I början av pandemin tyckte många att det kunde vara mysigt att sitta still länge och tex titta på tv-serier och man uppgav att man mådde som förut.

Nedstängningen påverkade

Många av staterna i USA stängde ner sina samhällen ganska hårt under pandemin och ganska snabbt in i nedstängningen såg forskarteamet att deltagarnas aktiva tid hade gått ner dryga 30% från innan och många började rapportera att de kände sig mer deprimerade, ensamma och oroliga än förut.

Siffrorna vände

Men ungefär 8 veckor in i nedstängningen hade medparten av deltagarna börjat hitta sätt att vara mer aktiva och de rapporterade nu en bättre mental hälsa igen. För de som inte lyckats hitta bra sätt att aktivera sig höll känslan av depression, ensamhet och orolighet i sig.

Lite rörelse gör skillnad

Studien pågår fortfarande men forskarteamet kan redan konstatera att det är skillnad för de som har hittat sätt att få in rörelse i vardagen, än för de som fortsatte att sitta still mer än innan pandemin. Det kan räcka med så lite som att ta en promenad runt huset två gånger om dagen, eller att ta en promenad runt i huset innan och efter varje digitalt möte.

Källa: Iowa State University

Kategorier: blogg