- och öka företagets lönsamhet och produktivitet

One-on-one är en dedikerat tid mellan dig som ledare och den medarbetare som rapporterar direkt till dig. Få metoder är så hyllade och vittnar om att ge så god effekt som den till synes enkla ledarskapsprocessen att ha regelbundna möten på tu man hand med dina medarbetare.

“Ingenting slår ett möte på tu man hand … en-till-en-möten är ett av de viktigaste produktivitetsverktygen du har som chef”
—Elizabeth Grace Saunders
Författare till How to Invest Your Time Like Money och grundare till Real Life E Time Coaching & Training (hbr.org).

Många ledare av stora framgångsrika organisationer vittnar om samma sak. Nämligen värdet av att ha regelbundna enskilda möten med de som rapporterar till dig. Att ge dina medarbetare tid med dig, deras närmaste chef är viktigare än kanske något annat i ditt ledarskap. Det skapar en trygghet att veta att de har din tid, dedikerad. Det skapar ett forum där du får chansen att förstå och lära känna medarbetaren. Det ger dig en möjlighet att lyfta utmaningar och önskningar om hur medarbetaren kan bidra till företagets mål. Samtidigt kan det vara en utmaning; det är mycket som ska göras, det kan kännas nervöst, det kan vara svårt att hålla sig till rutinen och ambitionen ni satt upp. Dina medarbetare vet att din tid är pressad. Just därför betyder den tid du ger dem, fokuserat och på tu man hand, oerhört mycket. För dig, i din möjlighet att få ut det bästa av ditt team, är dessa möten något av det viktigaste du kan göra. Men det stannar inte där. Även mätbara studier visar på hur god effekten är.

Högt engagemang ger högre produktivitet och lönsamhet

Du som ledare har ofta ansvaret att styra och leverera företagets övergripande strategi. Men även ansvaret att säkerställa att de medarbetare som rapporterar till dig, är trygga, engagerade, och i sitt arbete är informerade och involverade i företagets mål.

“Genom 1:1-möten lyssnar vi på våra anställda, vi lär oss om deras hinder och gräver i vad som driver dem”
— Carmina Coenen
Senior Manager, Solution Engineering, Salesforce Belgium (Trailhead)

De två är ofta tätt sammanflätade. Det finns ett direkt samband mellan medarbetarengagemang och lönsamhet och produktivitet. En arbetsgrupp med högt engagemang har 22 % högre lönsamhet och 21 % högre produktivitet än arbetsgrupper som har lågt engagemang, enligt undersökningsföretaget Gallup. Så, om vi nu vet att vi är mer produktiva och bidrar till bättre lönsamhet när vi är engagerade – hur blir vi då det? Och kanske än viktigare, om du själv har människor som rapporterar direkt till dig – hur säkerställer du att de har och behåller ett högt engagemang?

Regelbundna one-on-ones ger högre engagemang

Det är här one-on-ones kommer in. Som ledare har du en uppsjö av metoder, verktyg och övningar att välja mellan. Metoder som samlar, engagerar och involverar medarbetare. Men få metoder är så effektiva och tillgängliga för att få ökat engagemang som att ha regelbundna möten på tu man hand. Gallups undersökning visar att regelbundet schemalagda möten med sin chef är avgörande för en medarbetares engagemang. I genomsnitt är bara 15 % av de anställda engagerade i jobbet om de har  en chef de inte träffar regelbundet. Medarbetare som har regelbundna möten med sin chef har däremot tre gånger så högt engagemang. 

Skapa en tillitsfull relation

Det är så klart betydelsefullt på vilket sätt mötena genomförs, men flera av de ingredienser som kännetecknar bra ledare utförs väldigt bra just under en one-on-one. Gör ni det regelbundet kommer tryggheten och ni bygger tillsammans en tillitsfull relation. Här kan ni ta upp förväntningar, utbyta feedback, och ge beröm. Men kanske framför allt, här får du som ledare chansen att ta del av din medarbetares kompetens, utmaningar och ambition.

Kom igång och sätt en process

Har du inte kommit igång med regelbundna one-on-ones med dina medarbetare är det en god tid nu att sätta igång. Fundera på hur du vill lägga upp det, för att det ska bli en hållbar process, en ny vana som håller över tid. De flesta erfarna ledare som diskuterar ämnet rekommenderar möten en gång i veckan. Men det kan bli tufft, särskilt om din roll är delad på många olika ansvarsområden utöver ditt direkta ledarskap. Men sikta åtminstone på ett var fjortonde dag, menar till exempel ledarskapsexperten Bernd Geropp. Är det en för tuff utmaning? Ja, börja då med en längre intervall, till exempel var 6:e vecka. Det viktiga är att de sker och att de sker regelbundet och börjar ta form – ni kommer tillsammans att finna ut vad ni ska prata om.

Gör det med fördel över en promenad

En till synes enkel ledarskapsprocess är ändå inte alltid så enkel att få i gång och behålla. Det är inte alltid lätt att hitta formen för det där mötet och forumet där det fungerar att lyssna och dedikera hela din uppmärksamhet på den här specifika personen. Därför är det många ledare som rekommenderar att  göra det över en promenad. Vi på Walking Talking har i vår plattform utvecklat stöd för effektiva one-on-ones och förenklar samtidigt möjligheten att göra mötet regelbundet och under promenader. Det bidrar till ett öppnare samtal, friare tankar och en hälsosammare stund. Endorfiner och det faktum att ni går sida vid sida skapar goda förutsättningar för lyckade one-on-ones.

Kategorier: artiklar