Prata med dig själv

Tillhör du dem som pratar med dig själv, dina blommor eller ditt husdjur och kanske känner du att det är lite pinsamt? Sluta tänka att det är pinsamt! Studier visar att det finns ett stort värde med att prata med sig själv, eller med någon som inte svarar, som ett djur eller en krukväxt.

Lättare att komma ihåg

Anledningen till att det är bra att uttrycka högt vad man tänker är att det blir lättare att reda ut sina tankar och komma ihåg saker t ex om man letar efter sina nycklar. Om man beskriver sina nycklar för sig själv fokuserar hjärnan på just nycklarna och man hittar dem lättare.

Samma sak gäller för känslor

Genom att höra sig själv berätta om ett problem eller en känslan är det lättare att hitta lösningen eller prata sig ur en knepig känslosituation. Istället för att fokusera på något svårt eller jobbigt lägger du nu energi på att förstå varför och förklara för dig själv att det kanske inte är så farligt. Det lugnar ner kroppen.

Varför fungerar det?

Det är faktiskt själva pratandet som är nyckeln. När du pratar och lyssnar på dig själv samtidigt måste hjärnan sakta ner och du ger den möjlighet att tänka lugnare och mer strukturerat än om du låter den tänka fritt i raketfart.

Ha det som en strategi

Så nästa gång du känner dig stressad över något på jobbet eller låter känslorna ta överhand, ta en stund och prata igenom med dig själv vad som är det verkliga problemet. En bra strategi att lösa problem och komma ihåg saker!

Källa: Science Direct

Kategorier: blogg