Sluta sopa stress under mattan

Stress är ett negativt laddat ord som man på många arbetsplatser försöker låta bli att prata om. Men vi på Walking Talking tycker att det är viktigt att prata om stress, för det kan betyda så olika för olika personer och behöver inte vara negativt.


Bra stress

Våra kroppar använder stress som en försvarsmekanism, en biologisk reaktion som vi har behövt för att överleva sedan urminnes tider. Stresspåslaget gör att kroppen börjar producera adrenalin, noradrenalin och kortisol för att man snabbt ska kunna agera på det hot man står inför. Och ofta löste sig den stressiga situationen snabbt, man flydde eller blev uppäten. Problemet löst!


Dålig stress

I dagens samhälle fastnar många i stress som kan vara orsakad av många olika saker. Ibland kan det till och med vara något som inte ens hänt men som man oroar sig för, kroppen vet inte skillnad på tänkt stress och ett faktiskt hot.
När man fastnar i den kamp-flyktreaktion som händer i kroppen kan man känna sig rädd, irriterad, arg eller fientlig.


Stress skapar irritation

En kort stress-boost gör att man kan lösa ett problem eller en uppgift snabbt. Men stannar man kvar i stressen försämras den förmågan avsevärt. Att man är rädd, irriterad och kanske arg påverkar också människorna omkring. Som individ tappar problemlösningsförmågan och förmågan att lyssna och ta till sig information, kanske ta ett andetag och ställa en fråga. Inte nog med det, man slutar se de positiva hos sina kollegor och hakar upp sig på sånt man ser som fel och brister istället. Detta kan bli en katastrof inte bara för individen utan för teamet.


Stress är olika för olika personer

Det blir inte heller lättare av att stress är olika för olika personer. Något som stressar en person kan vara en kick för någon annan, som kanske till och med inte förstår att den första får en negativ stressreaktion. Och även om vi på Walking Talking alltid förespråkar kommunikation är det inte tillfället att försöka reda ut saker när man känner sig stressad. Risken är att det bara blir pannkaka av allt.


Så här bör man göra istället

I nästa inlägg vill vi ge några tips på hur man kan prata om stress och skapa en förståelse i teamet som gör att det blir lättare att hantera.

Kategorier: blogg